INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru. La cât a ajuns PIB-ul României

INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru. La cât a ajuns PIB-ul României
Publicat: 05/10/2012, 10:11
Actualizat: 30/07/2014, 01:21

INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru, de la 0,8% în varianta inițială la 0,7%, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumătatea anului la 247,727 miliarde lei, susținut de creșterile din construcții și activități profesionale și de servicii.

„Creșterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate și, în consecință, a valorii adăugate brute din construcții (+2,3%), activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+1,5%), și informații și comunicații (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creșterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populației”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

În trimestrul al doilea PIB a crescut cu 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 138,259 miliarde lei prețuri curente, urcând și comparativ cu primele trei luni ale anului, după două trimestre consecutive de scădere.

Ramura „Activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport” a înregistrat cea mai mare creștere a volumului de activitate (3,7%), urmată de construcții (3,6%). Creșteri ușoare s-au mai raportat în activitățile de informații și comunicații (1,5%), tranzacții imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) și comerț cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (2.1%), agricultură, silvicultură și pescuit (1,6%), activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (1,6%) și intermedieri financiare și asigurări (0,9%).

Ca o consecință a evoluției pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creștere cu 5,7%, notează INS.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu același trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creșterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, în special ca urmare a creșterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populației (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice s-a redus cu 2,4%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluția exportului net ca urmare a creșterii volumului importurilor de bunuri și servicii ( cu 0,2%) și scăderii volumului exporturilor (cu 0,5%).

Ca serie ajustată sezonier PIB estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 149,517 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 0,5% față de trimestrul I 2012.

La jumătatea lunii august INS a anunțat că Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al doilea, față de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, față de aceeași perioadă a anului 2011. INS a confirmat la începutul lunii septembrie estimările „semnal” din august.

Economia este în recesiune tehnică întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scăderea din primul trimestru a fost limitată de evoluțiile pozitive din agricultură și informații și comunicații.

Ieșirea din recesiune presupune două trimestre consecutive de creștere, respectiv ca PIB să urce și în intervalul iulie-septembrie.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o țintă de creștere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior mai întâi la 1,5% din PIB și ulterior la 1,2%.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susținut în principal de evoluția din agricultură, cu un plus de 11,3%, și industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cartofii perfecți pentru prăjit. Acest soi e folosit de marii bucătari
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?